Een keer per maand komen wij bij elkaar voor een viering. Ook u bent daar welkom.
Aan deze vieringen wordt vorm gegeven door steeds wisselende groepjes. Deze komen ongeveer drie keer bij elkaar om invulling te geven aan de inhoud van een viering. Op deze manier wordt elke viering weer anders, verrijkend en verrassend. De manier van deelnemen wordt door ieder persoonlijk beleefd: aanwezig zijn, luisteren, zingen, mediteren bidden. Ieder voor zich en toch samen.
Wij sluiten de viering altijd af door samen nog even koffie of thee te drinken.
Onze vieringen vinden plaats:
- van september tot juni,
- op de eerste zondag van de maand,
- ’s middags om 16.30 uur.
Plaats: Gebouw De Berk, Krugerlaan 79, Gouda
NB: in januari geldt een andere aanvangstijd en een andere locatie.
De eerstvolgende viering is:
-
zo06jan201915:30 uur
De lezing wordt verzorgd door prof. dr Paul Abels. Hij zal een voor Nederland unieke episode uit de Goudse kerkgeschiedenis toelichten. Het is de periode van de Goudse Vrijheid (1572-1618), toen de stad bekendstond als vrijplaats voor alle geloven. Het stadsbestuur hield principieel vast aan ‘vrijheid van geweten' en bood gastvrij onderkomen aan vele denkers die elders om hun opvattingen vervolgd werden.
Erasmus, en later Coornhert waren de grondleggers voor deze koers, die erop gericht was om zoveel mogelijk Gouwenaars samen te brengen in die ene grote parochiekerk, de Sint-Jan. Uiteindelijk maakte prins Maurits, dit jaar precies vierhonderd jaar geleden, onder dreiging van geweld een eind aan dit vrijzinnige beleid van het stadsbestuur en hielp een kleine groep streng gereformeerden aan de macht.Prof. dr Paul Abels is Gouwenaar en schrijft als kerkhistoricus veelvuldig over de (kerk)geschiedenis van de stad. In het dagelijks leven is hij hoogleraar inlichtingenstudies en raadadviseur op het ministerie van Justitie en Veiligheid.
We zullen na deze lezing ook gepaste aandacht schenken aan ons vijfentwintig jarig jubileum!
Nadere informatie over deze bijeenkomst wordt tijdig verspreid. -
zo03feb201916:30 uur
'Het is zaliger te geven dan te ontvangen'. Het lijkt er op dat mensen altijd willen ontvangen. Maar daar zijn grenzen aan. Als je afhankelijk bent van anderen is dat moeilijk te accepteren. Je wilt wederkerigheid in de relatie. Door het aanvaarden van
je afhankelijkheid, geef je anderen de mogelijkheid iets voor je te doen. -
zo03mrt201916:30 uur
Het motto van carnaval lijkt wel 'Pluk de dag'. Het is ook het
begin van de veertig-dagentijd met als thema Memento Mori.
Vier het leven in goede en kwade dagen. -
zo07apr201916:30 uur
In het Aramees Onze Vader staat dat we de koorden van fouten los willen maken, zodat we kunnen omgaan met het verleden. Maar hoe pak je het aan als je jezelf iets niet
kunt vergeven; of een ander niet meer kunt vergeven. -
zo05mei201916:30 uur
Fysieke en ook spirituele bevrijding komen niet vanzelf. Je hebt mensen als engelen nodig om die te kunnen realiseren.
-
zo02jun201916:30 uur
Het lijkt er op dat het goed met je gaat als je kunt zeggen dat je het druk hebt:je doet er toe. Geef jezelf tijd om de dingen eens te laten voor wat ze zijn en probeer dan het goede aardse te zien en ruimte te voelen.
-
zo01sep201916:30
Taizé-viering. In deze verhardende maatschappij is het belangrijk aandacht voor elkaar te hebben, naar elkaar te luisteren en respect te hebben voor elkaar.
-
zo06okt201916:30
Communiceren met mensen buiten de eigen kring. Volgens het Lied voor reizigers (Shirley Murray) is God onze reisgenoot en ontmoeten wij hem in de ander onderweg. Lezing: Barmhartige Samaritaan.
-
zo03nov201916:30
Allerheiligen, Allerzielen. 1 Kor. 13: 4-8a.
In deze viering is er aandacht voor de herinnering aan onze overledenen. -
zo01dec201916:30
Internationale dag van de afschaffing van slavernij. Exodus, maar ook de modern economische uitbuiting. Bevrijding uit slavernij gaat vaak gepaard met geweld. Is dat acceptabel, gepast geweld?