Heeft toeval betekenis?

Dat is nu ook toevallig! Hoe vaak zeggen we dat niet als je wandelend door de polder iemand tegenkomt, die je lang niet hebt gesproken en die je juist even wilde bellen of opzoeken.

Voor de een is het inderdaad “toeval”; een ander denkt dat er een verband is tussen de wens iemand te spreken en die dan zomaar tegen te komen. Wat is dan het verband? Is de ontmoeting een gevolg van mijn wens iemand te spreken, of is de wens iemand te spreken het gevolg van de ophanden zijnde ontmoeting? Als je erover nadenkt zijn beide verbanden niet logisch, maar toch wil je niet loslaten, dat er wél een verband is. Dit wordt wel synchroniciteit genoemd.

Je moet afstemmen op een andere golflengte om dit te begrijpen. Kiemen van zo’n andere golflengte liggen in dromen, inspiratie, transcendentie-ervaringen. Hoe vaak hebben mensen niet een intuïtief gevoel dat wat er gebeurt, zo gepland is? Is er meer tussen hemel en aarde dan je kunt begrijpen?

Ook op andere terreinen is deze andere golflengte voelbaar. Soms ervaren mensen contacten met overledenen, dat ze worden aangeraakt, gekust of dat ze menen hun stem te horen. Deze contacten worden als betekenisvol ervaren. Is het toeval of wordt de wens vervuld om contact te houden tussen een overledene en de achterblijver?

Over dit soort vragen spreekt op 8 januari Rico Sneller bij het OIG.

Dr Rico Sneller, is betrokken bij de Mandeville Academy in Gouda en het Jungiaans Instituut in Nijmegen. Eerder doceerde hij wijsgerige ethiek, geschiedenis van de filosofie, metafysica en hermeneutiek aan de Leidse Faculteit Godgeleerdheid.

Meer informatie: www.ricosneller.nl.